putten

Het Proces van een Noodprothese: Stap voor Stap naar een Stralende en Zorgeloze Glimlach

Door tandprotheticus Patrick en zijn team:

Het Proces van een Noodprothese: Stap voor Stap naar een Stralende en Zorgeloze Glimlach

Door tandprotheticus Patrick en zijn team:

Wat is een noodprothese? 

Een noodprothese, ook bekend als immediaatprothese, is een kunstgebit dat wordt aangemeten terwijl de patiënt nog eigen tanden en kiezen heeft. Een noodprothese is het allereerste kunstgebit dat wordt aangemeten. Het wordt geplaatst nadat de tanden zijn getrokken. Op deze manier zorgen we ervoor dat u nooit zonder tanden hoeft te lopen!

Hoe ziet het proces van een noodprothese er uit? Lees het hier, stap voor stap:

1. Overleg met de tandarts

Als tandprotheticus zijn wij niet bevoegd voor het trekken van uw tanden of kiezen. Dit gaat dan ook altijd in overleg met de tandarts. Voordat de noodprothese wordt vervaardigd is het belangrijk om te weten welke kiezen of tanden er vervangen zullen worden en dus moeten worden getrokken. De tandarts beslist of de tanden getrokken mogen worden. Wij werken nauw samen met verschillende ervaren tandartsen waar we u naar kunnen doorverwijzen. Al deze tandartsen zijn gespecialiseerd in mensen met angst.  Of u kunt dit bij de tandarts naar uw voorkeur laten doen. 


2. Aanmeten van de noodprothese

Na het overleg met de tandarts kunnen we starten met het aanmeten van de noodprothese. Dit vereist gemiddeld 3 behandelingen bij ons in de praktijk. Tijdens deze behandelingen bespreken we uw wensen en eisen voor uw eerste kunstgebit! We zorgen ervoor dat de prothese gereed is vóór het trekken van uw tanden, zodat deze direct na het trekken van de tanden in uw mond wordt geplaatst. Wij stemmen dit goed af met de tandarts.

Wennen aan een noodprothese

Eerste 24 uur

De prothese wordt direct na het trekken van uw tanden en kiezen geplaatst. In het begin kan de prothese ongemakkelijk aanvoelen en zult u de neiging hebben om het kunstgebit uit te doen. Probeer uw prothese zo veel mogelijk in uw mond te houden, dit is erg belangrijk voor het gewenningsproces. Na het trekken van de tanden of kiezen zal er altijd enige zwelling van het tandvlees optreden. Deze zwelling verdwijnt meestal na 2-3 dagen. Als de prothese direct na het verwijderen van de tanden is geplaatst, houdt deze de zwelling tegen. Het is daarom erg belangrijk om de eerste 24 uur de prothese niet uit te nemen. Pas na 24 uur kan de prothese voor het eerst worden uitgenomen om te spoelen (zowel de mond als de prothese).

 
Dag 2 en 3

U bent waarschijnlijk al iets meer gewend aan de prothese. Draag de prothese dag en nacht en spoel de prothese en de mond na elke maaltijd grondig schoon. Maak de prothese 1x per dag schoon met een tandenborstel en zeep.

Wij adviseren om na dag 3 de prothese niet ‘s nachts te dragen. Reinig de prothese tweemaal daags en spoel de mond na elke maaltijd. Zodra het tandvlees is genezen, kunt u de prothese 's ochtends en 's avonds reinigen met een tandenborstel en het tandvlees elke avond masseren met een zachte tandenborstel.

Na 6 maanden

Het is een natuurlijk proces dat uw kaak zal slinken nadat uw tanden en kiezen getrokken zijn. Het kan dan ook voorkomen dat uw prothese na een aantal maanden te groot is geworden en opgevuld moet worden. Dit wordt een rebasing genoemd en vaak grotendeels vergoed door de verzekering.  

💡 Goed om te weten: Voor nazorg en pijnklachten kunt u altijd direct en kosteloos geholpen worden.

Wanneer mag ik mijn noodprothese vervangen voor een definitieve prothese? 

Na een periode van ongeveer 6-12 maanden, waarin uw kaakbot is ‘uitgeslonken’ en gestabiliseerd, kunt u uw noodprothese vervangen door een definitieve prothese. Het is erg belangrijk dat u uw noodprothese laat vervangen. Door de vele veranderingen in uw mond zal de pasvorm van de prothese niet optimaal meer zijn, dit geeft kans op drukplekken, breuken en het loszitten van de prothese. Wanneer u uw definitieve prothese heeft en implantaten overweegt kunnen we deze ook direct voor u aanvragen. Een definitieve prothese wordt doorgaans na 5 jaar vervangen.

Wilt u meer advies over een Noodprothese?

Neem dan contact op met een van onze experts:


Tandtechnieker Putten

"De meest angstige patiënten lopen bij ons met een zorgeloze glimlach de deur uit"

Bent u bang voor het proces van een noodprothese? Geloof me, u bent niet de enige! Wij krijgen bij ons in de praktijk dagelijks mensen die enorm op zien tegen de behandeling. Wij zijn dan ook gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met angst. Wij zullen u door het gehele traject met veel rust en geduld begeleiden. De meest angstige mensen lopen bij ons met een glimlach de deur uit. Graag kijken we samen met u naar de mogelijkheden voor uw gebit. Klik op de button hieronder om u aan te melden voor een vrijblijvend informatiegesprek. Ik hoop u snel te zien!

Wat kost een noodprothese? 

Een noodprothese wordt voor iedereen voor 75% uit de basisverzekering vergoed. Uw eigen bijdrage zal hierdoor op ongeveer 150 euro per kaak uitkomen (en vergeet hierbij niet uw eigen risico). Dit geldt ook voor de definitieve prothese, die na een jaar uw noodgebit zal vervangen. Daarnaast zult u kosten maken voor het trekken van uw tanden. De tandarts zal hier een offerte voor maken. 

Een intake bij vanDort is altijd gratis en geheel vrijblijvend. Wij geven u een offerte mee waarmee u in overleg met de verzekering precies kunt kijken hoeveel er wordt vergoed.

Team van Dort heeft al meer dan 1500 patiënten aan hun eerste kunstgebit geholpen

We kunnen niet vaak genoeg benoemen dat de tevredenheid van onze patiënten op nummer één staat. Bekijk hieronder de ervaringen van onze patiënten.

De voordelen van een noodprothese bij vanDort

  • Een zorgeloze, zelfverzekerde en stralende glimlach!

  • Geen hoge tandartskosten meer

  • Een noodprothese heeft u al in 1 tot 3 afspraken

  • Een betaalbare oplossing: voor iedereen voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering

  • Geen last meer van de ongemakken die u van uw eigen gebit ervaarde

  • Zeer ervaren met angstige patiënten

Gratis advies van onze experts

Onze experts geven u graag advies over een noodprothse. Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!


Onze locatie

Contactinformatie
Tandprothetische Praktijk vanDort
Harderwijkerstraat 3
3881 ED Putten
info@tppvandort.nl
0341231010
KvK nummer: 68211449